5 tips om gezond te werken in het digitale tijdperk

07-07-2020

Maak jij weleens een zakelijke videocall? Log je op afstand in op je werk-pc of in de cloud? Grote kans dat je de afgelopen tijd op verschillende manieren digitaal met klanten, collega’s en je vrienden hebt gecommuniceerd. 

Sinds 2020 kunnen we met zekerheid zeggen dat het digitale tijdperk nu echt is aangebroken. Bijna iedereen werkt thuis waar het kan en weet inmiddels met vallen en opstaan hoe je digitaal in contact blijft. We omarmen de voordelen van remote werken massaal.

5 tips om gezond te werken

Toch was het vaak behoorlijk wennen en zeker niet altijd even gemakkelijk. Misschien ervaar je dat het voeren van videogesprekken een stuk vermoeiender is dan een fysiek gesprek. Of zit je na een aantal uren toch niet helemaal lekker op je stoel. Loopt je kat steeds over je toetsenbord, ben je thuis snel afgeleid door de geluiden of mensen om je heen of schijnt er ‘s middags zonlicht op je scherm. Misschien ga je juist wel langer door dan normaal: het kan allemaal.

Dus hoe zorg je er nou voor dat je gezond en prettig werkt in het digitale tijdperk? 5 tips om ervoor te zorgen dat je in het digitale tijdperk zo gezond en prettig mogelijk werkt.

Tip #1: Deel je dag zoveel mogelijk in als een normale werkdag

Ook al heb je geen fysiek contact met je collega’s of klanten, remote werken gaat het beste wanneer jouw werkplek en vooral je dagindeling zoveel mogelijk lijken op je normale werk.

We geven toe, soms is dat in een huiselijke situatie best lastig. Probeer toch om je werkritme te matchen met een normale werkdag. Houd bijvoorbeeld dezelfde werktijden aan en ga niet langer door dan je normaal zou doen. Zorg voor structuur, door elke dag op je normale tijdstip op te staan.

Vind je het lastig om gefocust te blijven? Maak dan een schema en goede to-dolijst die je trouw iedere dag afwerkt. En ja: het is lastig, maar laat je verder zo min mogelijk afleiden door social media of meldingen op je telefoon.

Tip #2: Creëer een eigen werkruimte: een rustige werkplek

Zoek thuis een geschikte werkplek. Als het even kan: een stille ruimte waar niemand je stoort. Een aparte werkkamer is hiervoor ideaal. Natuurlijk begrijpen we dat niet iedereen thuis de luxe van een eigen werkkamer heeft om een hele werkdag ongestoord te werken. Een goed alternatief is dan een opgeruimde en lege tafel. Zo min mogelijk afleiding en een goede houding zijn daarbij belangrijk. Hoe dan ook: ga liever niet op de bank zitten met je laptop, je rug zal je later dankbaar zijn!

En heb je een partner of rumoerige kinderen? Misschien helpt een (noise cancelling) koptelefoon je op zo’n moment te concentreren. Zoek in ieder geval een plek met zo min mogelijk invallend zonlicht of felle verlichting.

Handige tip: weerspiegeling in je beeldscherm voorkom je door het scherm haaks op en zo ver mogelijk van een raam te zetten.

Tip #3: Zorg voor een goede zithouding

Voor langere tijd remote werken vraagt om een goede zithouding. Een gezonde werkhouding voorkomt natuurlijk lichamelijke klachten, maar heeft nog een groot voordeel: het is namelijk heel goed voor je je productiviteit! Wanneer je goed zit, werk je namelijk sneller en efficiënter.

Voor een goede en gezonde zithouding is het belangrijk dat je:

  • Stoel je onderrug ondersteunt en je voeten plat op de grond staan.
  • Ellebogen een hoek van 90 graden maken ten opzichte van je bureau
  • Beeldscherm op ooghoogte staat.
  • Het hele zitvlak gebruikt (niet op het puntje van je stoel zitten).

Tip #4: Neem regelmatig pauzes en beweeg regelmatig

Heb je jouw zithouding op orde? Goed bezig! Sta dan wel regelmatig op en loop een stukje. Even koffie of thee halen, buiten een rondje wandelen of doe wat oefeningen om je spieren los te maken.

Veel mensen hebben de neiging om juist meer te werken dan ze normaal gesproken op kantoor zouden doen. Meerdere korte pauzes nemen is veel effectiever dan één lange pauze. En moet je iemand bellen? Loop dan bijvoorbeeld een rondje door de kamer met je telefoon in de hand.

Tip #5: Blijf communiceren en vraag op tijd om hulp

Ook al ben je thuis alleen aan het werk, je blijft meestal een team met je collega’s. Probeer daarom regelmatig contact met elkaar te hebben. Zo behoud je de teamspirit. Plan vaste momenten in waarop jullie elkaar spreken. Een dagelijkse videocall aan het begin van de dag (of week) werkt vaak heel goed. Daarin bespreek je jouw successen, de doelstellingen van de komende dagen en eventuele ontwikkelingen in het team. Zo blijft je motivatie en productiviteit op peil.

Ervaar je problemen met gezond thuiswerken, of voel je je door het remote werken wat geïsoleerd? Je bent heus niet de enige! Een persoonlijk gesprek met een collega of leidinggevende doet vaak veel goed. Kies als het kan voor videobellen, dat voelt meestal persoonlijker dan een telefoongesprek.

Een gezonde werkplek is de basis voor succes

Een goed evenwicht tussen je werk en privé is een ware kunst. Zeker in tijden van digitalisering en vaker remote werken, is de juiste balans heel belangrijk. Een gezonde werkplek zorgt ervoor dat de basis voor jouw werkplezier in orde is. Een goede dagindeling, regelmatig bewegen en fijn contact met collega’s maken remote werken tot een succes.

Bij Inspirators Factory hebben we veel aandacht voor gezond werken. We helpen je daarbij het maximale uit je (leiderschaps)talent te halen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens contact met ons op!

Neem contact