Benut de kracht van adaptief leiderschap

05-02-2020

Gun je organisatie een groter aanpassingsvermogen: benut de kracht van adaptief leiderschap

Kunstmatige intelligentie, robotica, autonome voertuigen, nanotechnologie en het internet of things. Zomaar een greep uit een aantal technologieën die het komende decennium in ons dagelijks leven een grote rol gaan spelen. Klinkt het je allemaal nog wat futuristisch in de oren? Think again, want kunstmatige intelligentie, big data en het internet of things spelen vandaag al een grote rol bij organisaties. Tenminste, bij organisaties die met de tijd meegaan. Ze gebruiken deze moderne technologieën om hun strategie te optimaliseren en vorm te geven, of laten zelfs essentiële beslissingen volledig aan een computer of data scientist over.

Omgaan met verandering

Het is wel duidelijk: er zijn tegenwoordig maar weinig organisaties die geen veranderingen doormaken. Sterker nog, veranderen is een vereist om te overleven! Bij organisaties die constant in beweging zijn, is voortdurende verandering vaak zelfs een natuurlijk proces geworden.

Gaat jouw organisatie met de tijd mee, of zie je op verschillende vlakken nog wel wat verbeterpunten? Stilstand is immers achteruitgang, zo luidt het bekende spreekwoord. Past je leiderschapsstijl in de huidige tijdsgeest? Welke vorm van leiderschap hanteer je? Hoe gaan jij en je mensen om met veranderingen in de markt en binnen je bedrijf?

Purpose

Vroeger kwam je misschien nog wel weg met een directieve ‘command-and-control’-leiderschapsstijl. Tegenwoordig accepteren je collega’s veranderingen van bovenaf niet altijd even gemakkelijk meer. Of het nu gaat om een dienst of product, je medewerkers willen werken met een doel, iets bijdragen aan de samenleving en weten waar ze het allemaal voor doen: ‘purpose’ hebben. Aan de andere kant zoeken mensen juist naar meer zekerheid en richting, terwijl die zekerheid in de huidige tijden vol verandering maar nauwelijks te geven is. Een lastige combinatie.

Verandering als enige constante

Als verandering de enige constante is en onderdeel wordt van een natuurlijk proces, dan ishet slim om jezelf daarop aan te passen en je te ontwikkelen in adaptief leiderschap. Een leider met een open state-of-mind maakt namelijk echt het verschil. Je past je sneller aan

nieuwe situaties aan en realiseert transformaties een stuk eenvoudiger. Ook creëer je daarmee vaak meer draagvlak voor nieuwe ideeën of strategieën.

Word een leider met een open state of mind

Ga voor bewust en compassievol leiderschap, investeer in je persoonlijke ontwikkeling en mindfulness. Kortom, leer om adaptief leiderschap te ontwikkelen. Door succesvol in te spelen op nieuwe situaties en kennis te maken met de tools om jezelf, je organisatie en iedereen binnen de organisatie een groter aanpassingsvermogen te geven, groei je mee als leider in deze turbulente tijden.

Inspirators Factory helpt je het maximale uit je leiderschapstalent te halen. Laat je verrassen door onze manier van leren en ontwikkel een adaptive leiderschapsstijl. Via een combinatie van verschillende vormen en technologieën, on- en offline events, inspirerende trainingen en creatieve workshops word je een leider met een open state-of-mind. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust ​contact​ met ons op.