gezond zitten met IF

Gezond zitten met IF

08-09-2020

IF is booming. We zien intermittent fasting steeds meer om ons heen en passen het ook vaker toe in onze levens, zeker nu we steeds vaker thuis werken. Iedereen geeft er een eigen draai aan en heeft een andere reden om aan intermittent fasting te doen. Is intermittent fasting een hulpmiddel om gezonder te werken? Om dat te beslissen, leggen we hier uit wat intermittent fasting precies is en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is een vorm van vasten met intervallen. Je bepaalt vooraf welke dagen of tijden je vast, en binnen welke tijdvakken je eet. Binnen de toegestane eetmomenten legt IF geen restricties op wat en hoeveel je precies eet, maar de momenten waarop je vast is eten niet toegestaan, ook niet als het om een kleine snack gaat.

De tijden waarop je eet wordt ook wel een eetvenster genoemd. Eetvensters kunnen verschillende verhoudingen hebben. Het bekende 16/8-schema houdt in dat je een eetvenster van 8 uur per dag aanhoudt, en de overige 16 uur vast. Een andere samenstelling bestaat uit 6 dagen per week eten en 1 dag per week vasten. Het is dus mogelijk om eetvensters gunstig op werktijden af te stemmen, wat voor beroep je ook uitoefent.

Waarom IF?

Intermittent fasting is een verandering in levensstijl die dus voornamelijk over tijdsindeling van het eetpatroon gaat. Het kan de één helpen om de calorie-inname te verminderen en zo gewicht te verliezen, terwijl het voor de ander simpelweg een manier is om een structuur aan te houden. Op deze manier kan IF worden ingezet om het streven naar lifestyle-doelen ook tijdens het werk beter vol te houden.

Daarnaast kan intermittent fasting de concentratie verbeteren, omdat je minder over eetmomenten na hoeft te denken. Er zijn meer redenen om aan intermittent fasting te doen: zo kan het een fijne houvast zijn voor mensen om zich aan hun dieet te houden en kan het helpen bij insulinegevoeligheid.

De voordelen en nadelen van intermittent fasting

Om te beslissen of intermittent fasting jou kan helpen om gezonder te werken, is het goed om de voor- en nadelen die voor jou van toepassing zijn tegen elkaar af te wegen.

Voordelen:

–          Meer structuur in de dagindeling

–          Mogelijk meer concentratie

–          Hulpmiddel voor gewichtsverlies

–          Mogelijke verbetering van insulinewaarden en insulineresistentie

–          Mogelijke daling van vetten in het bloed

–          Darmen hebben vaste rustperiodes en kunnen dan ‘opruimen’

–          Je bespaart tijd die je normaliter aan (de bereiding van) eten besteedt

Nadelen:

–          Werken op een lege maag kan onprettig zijn

–          IF vergt veel discipline

–          Kan leiden tot vervelende hongergevoelens tijdens periodes van vasten

–          Kan nadelig zijn bij medicijngebruik (gebruik je medicatie, overleg dan met altijd met een arts)

–          Niet geschikt bij eetstoornissen

–          Niet geschikt voor zwangere vrouwen

Intermittent fasting kan dus voor de ene persoon dus erg behulpzaam zijn, maar bij een ander minder positief uitpakken.

Bij Inspirators Factory hebben we veel aandacht voor gezond werken, vitaliteit en werkgeluk. Ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem dan eens contact met ons op!