Haal het beste uit jezelf en je organisatie

03-03-2020

Doe jij dagelijks waar jij het beste in bent? Neem even 30 seconden de tijd om hier op te reflecteren…

Nee niet verder lezen, haal je ogen van het scherm en denk even 30 seconden na; doe jij dagelijks waar jij het beste in bent?

Een aantal mensen zullen volmondig ja zeggen. Het lijkt voor velen een grote, bijna onmogelijke opgave om praktisch elke dag volledig vanuit je talenten te werken. En toch is het zo noodzakelijk en zeer goed mogelijk.

Het is noodzakelijk omdat mensen die werken vanuit hun talenten o.a. 6x meer betrokken zijn, 3x vaker een hoge levenskwaliteit ervaren en 18% productiever zijn. Dat is nogal wat. En dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor een organisatie is het essentieel om te werken vanuit dat waar jij echt goed in bent. Want zo kan jij het verschil maken. Zo kan jij waarde toevoegen. Zo kan jij een happyholic zijn.

Het is daarom van belang om meer bezieling en plezier te realiseren in het werk. Hierdoor wordt het ook aantrekkelijker voor de happyholic om te werken binnen de organisatie. Een happyholic is iemand die graag betrokken is, impact wil maken en waarde willen toevoegen in het werk. Dit doen wij vanuit vijf pijlers:

 

Persoonlijke contact  Écht contact maken met collega’s en leidinggevende is essentieel. Aandacht voor de mens is een voorwaarde voor vertrouwen en veiligheid.
Waardering Intrinsieke waardering krijgen we vooral door persoonlijke aandacht en complimenten. Oprechte waardering en bevestiging dat we goed zijn zoals we zijn.
Autonomie Om optimaal te kunnen presteren is autonomie van groot belang. Vrijheid om resultaten te halen op je eigen manier en daardoor gebruik te kunnen maken van jouw talenten.
Zingeving Niet ‘waartoe zijn we hier op aarde’, maar betrokken zijn bij een groter geheel. Dat is waar zingeving over gaat. Begrijpen én voelen waarom je doet wat je doet
Persoonlijke ontwikkeling Regelmatig het gevoel hebben dat je uitgedaagd wordt, in je vaardigheden maar ook als mens. Persoonlijke ontwikkeling betekent groei.

Voor steeds meer werknemers is het essentieel dat deze vijf pijlers terug te vinden zijn in de cultuur van een organisatie. En (kunnen) werken vanuit talenten is hierin van groot belang. Want wanneer je kunt werken vanuit je talenten ervaar je autonomie, ben je wezenlijk aan het ontwikkelen en krijg je vanuit de waarde die je brengt waardering.

Maar hoe doe je dat als team of als organisatie? Hoe zorg je dat jouw mensen in staat zijn om dat te doen waar ze goed in zijn? Hoe realiseer je een strengths-based manier van werken met elkaar? Wij doen dat door mensen te trainen en te coachen via CliftonStrengths (voorheen Strengthsfinder). CliftonStrengths is een online performance assessment dat je helpt duidelijk te krijgen wat jij van nature goed kunt en hoe jij het beste kunt investeren in jouw talenten. Wanneer je het assessment hebt gedaan krijg je jouw (bijna) unieke ranking op 34 talenten. Kortom, jouw talent DNA. Hierbij moet je denken aan talenten als strategisch, relatievorming, empathie, actiegericht, discipline. Wanneer je inzichtelijk hebt waar je écht talent voor hebt is de weg vrij om dagelijks te doen waar je het beste in bent.

Een belangrijke noot is dat werken vanuit talenten nooit gaat over wat je doet maar hoe je het doet. Het kan dus nooit zo zijn dat jouw talenten niet passen in je functie(omschrijving).    Om dit meer toe te lichten geef ik graag een voorbeeld waarin ik het MT van een woningcorporatie heb begeleid.

Een belangrijk thema voor de woningcorporatie was aantrekkelijker worden voor (jong) talent. Wij werkten met hen aan het realiseren van de vijf pijlers op de werkvloer en deden dit door hen in te zetten op hun talenten. Het bleek namelijk dat twee van de vijf MT-leden meer strategisch en analytisch gericht waren, waaronder de bestuurder. Twee anderen hadden veel talenten op het gebied van communiceren, inspireren en mensen tot actie aanzetten. De vijfde bleek veel talenten te bezitten op het gebied van relatievorming; realiseren van harmonie, mensen ontwikkelen en mensen betrekken. Wij hebben ieder van hen de opdracht gegeven om eens voor zichzelf na te gaan hoe hij/zij vanuit zijn/haar talenten de vijf pijlers van Happyholics zou integreren in de organisatie. Uit deze opdracht kwamen vijf verschillende aanpakken. Jouw talenten staan namelijk ook voor hoe jij naar de wereld kijkt en hoe jij te werk gaat. En dat kan soms significant verschillen.

Vanuit deze vijf verschillende aanpakken zijn we samen gaan onderzoeken welke elementen we op korte en welke op lange termijn kunnen inzetten en van daaruit is ieder dit daadwerkelijk op de werkvloer gaan doen vanuit zijn/haar talenten.

In plaats dus dat iedereen zich moet houden aan één aanpak lieten we hen vrij in het realiseren van de vijf pijlers om het op zijn/haar manier te doen. Het resultaat is dus helder, de manier waarop mag variëren. Tijdens het daadwerkelijk aan de slag zijn begeleiden we hen via intervisie sessies en persoonlijke coaching zodat zij individueel maar ook van elkaar leerden nog effectiever te worden en talenten nog meer te ontwikkelen naar strengths. Wat ze achteraf teruggaven is dat ze merkte dat deze manier van werken veel meer energie gaf. In plaats van lange vergaderingen te houden over een beste manier van werken, bleek juist het werken vanuit verschillende aanpakken die in lijn zijn met elkaar, of sterker nog, aanvullend zijn aan elkaar veel beter en het gaf veel meer energie.

Werken vanuit talenten maakt je dus niet alleen productiever, het is simpelweg ook leuker. In teams en organisaties is het gebruik van CliftonStrengths en het werken vanuit talenten super interessant en effectief. Het is zo waardevol om collega’s in te kunnen zetten op waar ze goed in zijn en het wordt ook steeds meer verlangd door de happyholics om dit te kunnen doen.

 

Dit blog is geschreven door Itamar Sharon van Happyholics.

Met zijn bedrijf Happyholics helpen ze organisaties en teams meer bezieling en plezier te realiseren in het werk en daardoor aantrekkelijker te zijn voor de happyholics (die mensen die graag betrokken zijn, impact willen maken en waarde willen toevoegen in het werk).

Klik hier voor meer informatie over jouw talenten.