Yuri Klaver

Yuri was altijd met natuur bezig. Kikkers en andere waterbeesten vangen in de sloot, survivalpaketten samenstellen. Hij wilde zoveel mogelijk te weten komen over de wildernis, de jungle, de bergen, de oceanen en hoe je daar als mens kunt overleven.

 

Na een studie milieumanagement en beleidswetenschappen werkte hij als projectmanager voor bedrijven en de overheid. De laatste had besloten om volledig in te zetten op klimaatverandering, terwijl ik sterke twijfels over de klimaattheorie begon te krijgen: de theorie die zegt dat CO2 de oorzaak is voor temperatuurverandering op aarde. Wat doe je dan als adviseur, wanneer je gevraagd wordt om oplossingen aan te dragen voor een twijfelachtig probleem? Daarnaast begon de politiek hem steeds minder aan te staan: de regelzucht, de achterklap, de geënsceneerde stammenstrijd.
Klaver nam ontslag en ging invulling geven aan zijn jongensdroom: zo ver en lang mogelijk reizen door de wildernis van Alaska en Canada, op eigen kracht, met een kajak, ski’s, een vlieger, kampeerspullen en een gezonde dosis vertrouwen. Expedities leveren altijd boeiende verhalen op. Hoe mooi de omgeving ook is, de wilde natuur is vaak keihard en trekt zich niets van je aan. Een expeditie is dan ook altijd gevaarlijk, het doet pijn en leidt tot onzekerheid. Het haalt dingen in ons naar boven die we nooit hadden verwacht. De wilde natuur is niet alleen een bron van kennis en verwondering, maar ook een en een uitgelezen kans om onze menselijke vermogens te (her)ontdekken, onze volharding, kalmte, inventiviteit: ons persoonlijk leiderschap. Zelfkennis is jezelf tegenkomen..

 

Onderwerpen voor inspiratie:

 

  • de zin en onzin van klimaatverandering
  • de zeven elementen van persoonlijk leiderschap
  • de geografie van het poolgebied
  • theorie survivaltechnieken
  • wildernistocht Veluwe of Lapland
  • basiscursus Luriaanse Kabbala