Wat kan de huidige tijd ons leren over integratie van werk en privé?

06-05-2020

Een goed evenwicht vinden tussen je werk en je privéleven is een kunst. Er is al zoveel geschreven en gedebatteerd over de werk-privébalans dat je bijna zou vergeten dat mensen uit vrije wil werken. Natuurlijk zijn er ook financiële redenen en heeft niet iedereen een droombaan, maar rond werken heerst ook heel wat onterechte negativiteit. Zelfs als je niet met je werk getrouwd bent, zou het wel erg jammer zijn dat een werkdag je zo weinig doet dat je er buiten je ‘verplichte’ werkuren nooit over nadenkt. Je werk is hoe dan ook een deel van je leven, dus zorg ervoor dat het een leuk deel is.

Elke Geeraerts, doctor in de psychologie en bekleedde verschillende academische posities bij universiteiten van Harvard, St. Andrews, Maastricht en Rotterdam, weergeeft een aantal heldere denkfouten rondom werk-privébalans en geeft daarbij ook tips om je gelukkiger te voelen op je werk en thuis.

Hoeveel blijer zouden we niet door ons leven kunnen gaan als we wat meer vreugde in ons werk stoppen? Onderzoek bevestigt: geluk in het werk is geluk in je leven. En toch blijft het voor velen een moeilijk punt omwille van werkdruk, omgeving, collega’s, en ook omdat we met een aantal overtuigingen leven die niet kloppen.

Denkfouten

 • Denkfout 1. IF Work is separate from private life
  Werk staat los van privé. Maar uiteraard leg je je persoonlijkheid ook in je werk en omgekeerd word je ook gevormd door wat je doet.
 • Denkfout 2. IF Work Life Balance is needed
  Dit concept is gebaseerd op het idee dat ‘werk’ geen deel is van het leven. Daarnaast suggereert balans dat de 50/50-verdeling universeel is, terwijl bij sommige mensen een 60/40-verdeling eerder als evenwichtig zal aanvoelen.
 • Denkfout 3. IF Fun is required
  Hoe meer je je job ziet als iets wat je moet doen, hoe moeilijker het is om je job graag te doen. Plezier beleven is bijna een morele verplichting in je vrije tijd, en omgekeerd mag je niet te veel fun hebben op je werk. Dat soort denken maakt ons niet bepaald gelukkiger.
 • Denkfout 4. IF You must keep work and private life separate
  Het idee dat je na je uren niet meer met je werk wordt geconfronteerd is niet meer van deze tijd. Als je iets leest in de krant of op internet dat relevant is, mag je dat best gebruiken ter inspiratie voor je werk.

Integratie van werk en privé

We spreken liever over een integratie van werk en privé, want helemaal loskomen van je werk in je vrije tijd is eenmaal moeilijk in de praktijk. Je zoekt een manier om het vlotter te laten lopen, waarbij het uitgangspunt om weer vreugde te scheppen in je werk en dit zal resulteren in een prettige werk-privé balans.

Gelukkiger in werk en thuis (tips)

Aangezien je niet op elk moment in je leven in balans hoeft te zijn, zul je hier dus geen tips lezen voor een betere werk-privébalans, maar tips om je gelukkiger te voelen op je werk en thuis.

 1. Stel jezelf geregeld de waarom-vraag

Stel jezelf de waarom-vraag. Wat is met andere woorden jouw motivatie om deze job uit te oefenen of om deze vrijetijdsactiviteiten te doen? Als je een moment ontdekt waarop je erg gelukkig was op je werk, weet je waarom je dit werk graag doet en kan je dit bewust meer opzoeken. Vind je bijvoorbeeld de sfeer in het team belangrijk? Trek dan alle activiteiten naar je toe die samenwerking vragen. Je motivatie zal alleen maar toenemen.

 1. Sta eens stil bij wat je gelukkig of tevreden maakte vandaag
 2. Maak bewust contact

Alle relaties bestaan uit twee dingen: samen zijn en samen dingen doen. Zet telefoons uit of uit het zicht tijdens meetings op je werk, eten met je gezin en activiteiten met vrienden. Baken bewust technologie en televisie vrije uren af.

 1. Aandacht in plaats van tijd

Kwalitatief met je tijd omgaan. Onderzoek toont aan dat we beter af zijn als we onze relaties verdiepen met een kleiner aantal mensen, omdat je dan je volledige aandacht kan geven.

 1. Ga singletasken

Ons brein kan immers niet multitasken. Het switcht constant van de ene naar de andere taak. Als de kinderen er zijn, maak dan tijd voor hen en niet tussendoor nog bellen voor het werk, mails checken, enzovoort. Even offline zijn, maar ‘onlife’.

 1. Druk op de pauzeknop

Zet je thuissituatie en je werk soms eens in de pauzestand. 

 1. Ga voor ‘butterfly moments’

Butterfly moments zijn korte betekenisvolle momenten in je leven. Zorg dat je routines meer betekenis krijgen als we soms aan die momenten meer kleur, meer appreciatie of meer waarde hechten.

En als we in deze huidige tijd de verschuiving van ‘het online zijn’ zien verdubbelen, blijft het menselijke het dan winnen van computers?

Geeraerts: Kunstmatige intelligentie kan in een mum van tijd de essentie uit een hoop data halen. Maar het kan nog steeds niet op tegen de menselijke of authentieke intelligentie. Menselijke emoties zijn zo’n complex gegeven, en zelfs als je een bot programmeert om droevig te zijn, is die nog steeds niet effectief. Dus ja, ik weet dat allemaal wel te nuanceren. Daarnaast geloof ik ook dat we onszelf de vraag moeten stellen: in welke mate moeten we toelaten dat technologie menselijke capaciteiten evenaart? Veel mensen verafschuwen dat idee, en voelen zich machteloos tegenover die innovatielawine. Maar dat is een verkeerde houding, want een mens is – om het in termen van artificiële intelligentie te zeggen – nog steeds in staat om zichzelf te herprogrammeren. Dan heb ik het over het heruitvinden van jezelf. En laat dat nu net een must zijn.