Slaap jezelf fit

Slaap jezelf fit

08-09-2020

De invloed van een goede nachtrust op je werkgeluk

We dromen er allemaal van om elke ochtend fit en uitgerust aan de dag te beginnen. Dat valt en staat bij een goede nachtrust. Helaas is dat voor lang niet iedereen vanzelfsprekend. Zo zijn er heel veel mensen die last hebben van slaapproblemen, van moeilijk inslapen of doorslapen tot slapeloosheid. Vooral mannelijke werknemers vinden het lastig om het hier met hun leidinggevende over te hebben, terwijl het wel belangrijk is om dit bespreekbaar te maken. Want alleen als je fit en uitgerust aan je werkdag begint, ervaar je het werkgeluk dat op je werk op je ligt te wachten. 

Werkgeluk, vitaliteit en een goede nachtrust

Werkgeluk zit hem in kleine dingen. Een productieve dag, fijn contact met collega’s en de voldoening van een project dat je succesvol afrondt. Om al die dingen te bereiken, moet je fit en vitaal zijn. De energie, motivatie en veerkracht hebben om de werkdag aan te kunnen en lekker in je vel zitten. Alleen dan kun je veel werk verzetten, je goed concentreren en ontspannen met je collega’s omgaan.

Hoe vitaal je bent hangt in grote mate af van hoe gezond je lichaam en geest zijn. Voor beide speelt je nachtrust een enorm belangrijke rol. Je lichaam en geest kunnen alleen maar goed functioneren als je goed en voldoende slaapt.

De nadelige gevolgen van een slechte nachtrust op je werk

Moeite hebben met in slaap vallen, slecht doorslapen of hele nachten wakker liggen, het zorgt voor tal van mentale en fysieke klachten. Soms heb je zelf niet eens door dat je slecht slaapt, maar merk je wel dat je tijdens je werk moeite hebt met je concentratie, je geheugen of het nemen van rationele beslissingen. Je bent prikkelbaarder en maakt meer fouten.

Daarnaast ervaar je veel stress, ben je vaker somber en hik je na verloop van tijd misschien zelfs tegen een burn-out aan. Een slechte nachtrust draagt ook bij aan lichamelijke klachten als overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes. Serieuze klachten die het verdienen om aan te pakken en op te lossen.

Oorzaken van een slechte nachtrust

De oorzaken van een slechte nachtrust lopen erg uiteen. Maar liefst 24% van de mensen boven de 25 geeft aan slaapproblemen te hebben. Grote kans dat je dus niet de enige bent op je werk die slecht slaapt. De oorzaken voor een slechte nachtrust lopen uiteen. Als je ploegendiensten draait, kan het zijn dat je een verstoord bioritme hebt. Ook stress op je werk helpt niet om goed te slapen. Andere mogelijke oorzaken zijn een slechte slaaphygiëne, leefstijl, hormonen en lichamelijke klachten.

4 tips voor een goede nachtrust

Omdat een goede nachtrust zoveel invloed heeft op je leven en werk, is het belangrijk om er wat aan te doen. We geven je graag 4 tips.

Tip #1. Gebruik 30 minuten voor het slapen geen beeldschermen meer

Het is zo verleidelijk… in je bed voor het slapen gaan nog even je social media bekijken, het nieuws lezen op je tablet of je Whatsappjes beantwoorden. Maar het helpt je niet bij een goede nachtrust. Als je moeite hebt met slapen, is het aan te raden om een half uur voor je naar bed gaat geen beeldschermen meer te bekijken. Dat geldt dus ook voor die televisie die op je slaapkamer staat.

Tip #2. Zorg voor regelmaat

Doordeweeks lig je er al om half 11 in en sta je om half 7 op en in het weekend ga je pas om 1 uur slapen en rol je om 10 uur je bed uit. Ondanks dat het natuurlijk heerlijk is om in het weekend uit te slapen, komt het je nachtrust niet ten goede. Probeer daarom altijd hetzelfde ritme aan te houden.

Een vast ritueel voor het slapen gaan helpt ook. Ga 20 minuten voor je naar bed gaat nog even mediteren of in alle rust een kopje thee (geen koffie!) drinken, dan kom je tot rust en weet je brein dat het bijna tijd is om te gaan slapen.

Tip #3. Zorg overdag voor voldoende beweging 

Een goede nachtrust begint al overdag. Zo is het niet alleen voor je algehele gezondheid, maar ook voor je nachtrust belangrijk om elke dag 30 minuten te bewegen. Ga lekker wandelen, fietsen of sporten, maar stop daar wel mee, ongeveer 4 uur voor het slapen gaan. Anders ben je weer veel te ‘wakker’. Zorg dat je van de 30 minuten ook minimaal 15 minuten buiten bent, zodat je ook nog wat zonlicht opvangt.

Tip #4. Accepteer de situatie

Piekeren, woelen, toch je bed maar weer uitgaan… het zijn allemaal dingen die je juist niet moet doen als je wilt slapen. Zit je hoofd nog vol met gedachten als je naar bed gaat? Leg dan een notitieboekje naast je bed waarin je al die gedachten kan noteren, zodat je er vanaf bent. Dat geeft rust in je brein.

Leg jezelf als het slapen niet lukt ook geen regeltjes op als ‘Ik moet nu slapen’, maar accepteer de situatie. Blijf vooral in bed liggen en ga niet na een half uurtje alweer je bed uit omdat slapen toch niet lukt. Gewoon rustig blijven liggen en ontspannen. Bedenk je dat je sowieso uitrust als je in bed ligt.

Slaapworkshop of slaaptherapie

Omdat een slechte nachtrust op zoveel manieren invloed heeft op je werk, zijn er werkgevers die hun werknemers slaapworkshops of slaaptherapie aanbieden. Daarom is het belangrijk om met je leidinggevende over je slaapproblemen te praten.

Tijdens een slaapworkshop of slaaptherapie krijg je meer inzicht in het belang van een gezonde nachtrust en de invloed van je leefstijl op je nachtrust en vitaliteit. Je gaat aan de slag met de belangrijkste tips om beter te slapen en ervaart na afloop meer controle over je nachtrust.

Gezonder slapen is gezonder werken

Om tijdens je werk optimaal te presteren, moet je fit en vitaal aan de dag beginnen. Slapen speelt daarbij een grote rol, die we misschien weleens onderschatten. Een goede nachtrust brengt je lichaam en geest in balans. Door elke nacht zo’n 7 tot 8 uur goed te slapen, begin je fysiek en mentaal fit aan een nieuwe dag en ligt het werkgeluk voor het oprapen.

Bij Inspirators Factory hebben we veel aandacht voor gezond werken, vitaliteit en werkgeluk. Ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem dan eens contact met ons op!