Vertrouwen en samenwerking: waarom je als moderne organisatie niet zonder kan

06-06-2020

Als organisatie wil je het maximale uit je talent halen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Door maximale controle te houden? Of is het beter om je medewerkers zelfstandig te laten werken? Ze zelf verantwoordelijkheid te laten nemen, ze de ruimte te geven voor eigen initiatief en door vooral samen te werken?

Controle houden past niet binnen moderne organisaties

Leiderschap kent vele vormen. Ken je ze? Managers die koste wat het kost de controle willen houden? Ze kijken nog net niet de hele dag over de schouder van hun medewerkers mee, maar houden wel continu in de gaten of die hun werk wel goed doen. En misschien nog wel erger: de manager bepaalt precies wat medewerkers de hele dag doen én hoe. Zelfstandig werken en eigen initiatief zijn een no go.

Het is een leiderschapsstijl waarvoor binnen moderne organisaties geen plek is. Als organisatie moet je innovatief en wendbaar zijn, en snel reageren op veranderingen. Daarvoor heb je managers nodig die hun medewerkers de ruimte geven om samen met hen voorop te lopen en tot goede ideeën te komen.

Geef je medewerkers vertrouwen

Wil je als organisatie alle innovaties en veranderingen bijbenen, dan heb je gemotiveerde medewerkers nodig die niet zitten te wachten totdat jij ze vertelt wat ze moeten doen. Eigen initiatief en de bereidheid om tot het gaatje te gaan: juist dit brengt jullie organisatie verder. Dat vereist een leiderschapsstijl waarbij je medewerkers vertrouwen geeft. Het vertrouwen dat ze goed zijn in wat ze doen én in hoe ze dat doen. Door persoonlijke aandacht en complimenten te geven, laat je zien dat hun ideeën er toe doen.

Samenwerken om toekomstbestendig te zijn

Bouw je een goede vertrouwensband met je medewerkers op? Dan leg je de basis voor een goede samenwerking. Die goede samenwerking heb je hard nodig om in de toekomst ook nog mee te tellen. Dus pas je leiderschapsstijl hierop aan. Geef je medewerkers aandacht, waardering en autonomie, en vergeet niet: samen bereik je zoveel meer dan alleen!

Bij Inspirators Factory helpen we je het maximale uit je (leiderschaps)talent te halen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact